Endelig. Politikerne har svaret!

I over tyve år har vi lett etter politikere som forstår alvoret. Nå er det snart valg i Norge. Da er det godt å vite at politikerne er enige om hvordan vi best kan hjelpe barn og unge som opplever barndommen sin i Drammen som uverdig. Det er bare å puste lettet ut..

Hvorfor er det viktig å gjøre noe nå – i dag?

Rett Fram har arrangert nærmere 900 barnebursdager de siste åtte årene. Det betyr mat og drikke, gaver, pynt og kaker for godt over 10.000 gjester. Hjemmebursdager for familien, barnebursdager i lokalene våre, bowling, lekeland, trampolinebursdager og grillbursdag om sommeren. Det betyr mange tusen timer med frivillig innsats for å få dette til. Hva er politikernes svar på hvordan vi best håndterer barnefattigdom?

Politiker: Det er innvandrerfamilier som er skylden i økt barnefattigdom og vi må få folk ut i jobb.

Rett Fram har sommerferieaktiviteter hvert eneste år som skaper opplevelser og minner for livet. Vennskap, mestring og bygging av nettverk for å kunne trygges i sitt eget speil. Vi griller, bader, seiler og tilbyr mange titalls aktiviteter for barn og familier. Vi reiser til Tusenfryd og Bø Sommarland og sørger for at så mange som mulig føler at sommerferien har vært en deilig pause fra skolearbeid. Hva er politikernes svar på hvordan vi best håndterer barnefattigdom?

Politiker: Det er innvandrerfamilier som er skylden i økt barnefattigdom og vi må få folk ut i jobb.

Rett Fram aktiviserer barn i vårt eget lydstudio og spiller inn musikk, synger og skaper ting sammen. Vi bygger nå vårt eget gaming-rom der vi skal dyrke e-sport og digitale muligheter. Vi skal ha turneringer og skape et miljø der det er trygt å være, der man kan møte helt nye venner der vi får en unik mulighet til å delta på en arena der barn og unge i dag trives veldig godt. Vi skal spise god mat sammen og vi skal arrangere turneringer i helgene og i alle skolens ferier. Sammen skal vi bli sterkere og tryggere i hverandre. Hva er politikernes svar på hvordan vi best håndterer barnefattigdom?

Politiker: Det er innvandrerfamilier som er skylden i økt barnefattigdom og vi må få folk ut i jobb.

Drammen kommune har ansvaret for hvordan de konsekvent titter i været når ordet barnefattigdom blir nevnt. Politikerer bruker nå mer tid på å forklare hvorfor vi IKKE skal bruke ordet fattigdom, men heller vedvarende lavinntekt. Ordet i seg selv er for stygt for politikerne. Det klinger liksom ikke så godt i Norge der vi velter oss i rikdom.

Så mens politikere løper i ring så sørger Rett Fram for at vi sammen med barnefamilier kan reise på innebadet titt og ofte gjennom hele året, sånn at det skal bli mulig for mange familier å kose seg, men enda viktigere, gjøre flere barn komfortable i vann sånn at svømming skal kunne være for alle. Både for velvære og opplevelser men også for å kunne lære og svømme. Vi reiser på utflukter sammen, vi feirer jul for mange hundre mennesker hvert år og sørger for byens desidert største utkjøring av julegaver for barnefamilier som har et stort behov for bistand i høytiden. Vi overrasker med taco-fredager gjennom hele året, vi har digitale møteplasser i helgene og når pandemien har vært over oss så bringer vi aktiviteter og opplevelser hjem til familiene i stedet for å stenge dørene. Hva er politikernes svar på hvordan vi best håndterer barnefattigdom?

Politiker: Det er innvandrerfamilier som er skylden i økt barnefattigdom og vi må få folk ut i jobb.

Det hender at politikere svarer at vi må ta fra de rike for at de fattige skal få det bedre, eller at floskelen «gratis kjernetid i barnehage» er det som skal snu følelsen av å være fattig. Det er noen som svarer «flere sykkelveier» og det er noen som skriker opp om at aktivitetskrav til mottakere av velferdstjenester er det som skal til for at barn ikke lenger skal vokse opp med barnefattigdommen hengende over seg som klam hånd.

Barn og foreldre som sliter økonomisk, i så stor grad at de ikke klarer en tilnærmet normal livsførsel med mat på bordet hver dag og et minimum av sosialt fellesskap, de trenger å bli sett. De må hjelpes i dag og de må hjelpes i morgen. Kortsiktig og langsiktig på en gang. 

Hvis huset ditt brenner så hjelper det ingenting å snakke om gode forsikringer og forebyggende tiltak for fremtiden. Vi ringer først brannvesenet, og når brannen er under kontroll, ja da kan vi jobbe langsiktig med brannsikkerhet.

Om vi ikke hjelper barn og unge til å føle verdighet og mestring nå – i dag – så kan du ha så mye gratis kjernetid i barnehage du bare vil, du kan rope ut om fremtidige jobber og du kan snakke syllekveier til hjelmen faller av. Det blir bare en ekkel ansvarsfraskrivning når det har gått opp for deg at du som politiker ikke klarer å se det store og viktigste bildet. 

Barns opplevelse av oppveksten sin. I vår by. Landets verste by når det kommer til barnefattigdom.