Nå ligger du tynt an..

Påbudet har kommet. Munnbind skal brukes overalt der man ikke kan være sikker på 1-meters regelen. Politiet maner opp til jakt på samfunnets nye lovbrytere. Hurra.

«Når vi utsteder bøter, er fengselsstraff alltid et alternativ. Dem som ikke kan eller vil betale må sone i stedet. Normalt kan du regne med at 500 kroner i bot tilsvarer én dag i fengsel.»

Kjell Johan Abrahamsen, leder Sørøst politidistrikt

Les den setningen èn gang til. Dette er leder for felles påtale i Sørøst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen. Han varsler nå at politiet skal gå hardt til verks for de som bryter smittevernreglene. Det er forhåpentligvis sånn at Abrahamsen har fått grønt lys fra lovgiverne i landet vårt, at han nå med den største selvfølgelighet kan fengsle innbyggere som ikke har råd til å betale en bot på flere tusen kroner – dersom man ikke bruker munnbind der myndighetene har bestemt at det skal brukes. Hvis han har fått dette grønne lyset, altså å kunne fengsle alenemødre som ikke har hatt råd til å kjøpe munnbind, da har vi lovgivere og politikere i Norge og i Drammen, som minner meg om helt andre ledere, i helt andre land som er langt fra våre demokratiske verdier og prinsipper. For vår organisasjon, som jobber med familier med så dårlig økonomiske forutsetninger at hverdagen er en eneste stor kamp, så blir dette så provoserende at det nesten ikke er til å bære.

Takket være et forbud mot å kjøre buss uten munnbind, eller gå på butikken uten munnbind, eller gå noe som helst sted uten munnbind der man sliter med å holde 1.meters regelen, så klarer altså politiet, ved Abrahamsen, å putte inn en god dose frykt til. For han, ja han truer med å fengsle en alenemor, dersom hun ikke bruker munnbind på bussen, og blir tatt for det, og det ikke er 2.000,- tilgjengelig for å betale den boten hun får. For et herlig demokrati vi har, med verdier og prinsipper som kastes under den samme bussen, så fort det kommer en utfordring med influensasmitte.

Men han har nok fått det grønne lyset. For det er jo ikke Abrahamsens skyld at lovene har kommet. Han skal bare påse at lovene blir fulgt, og derfor er han også i en posisjon der han med loven i hånd kan bøtlegge lovbrudd. La oss håpe at kriminelle holder seg inne de neste ukene, sånn at politiet har god tid til å jakte på folk som tar buss eller som går på butikken. Uten munnbind.

Rett Fram Opplevelser står på en liste som Drammen kommune har publisert på sine egne nettsider, der det står følgende:

«Med støtte fra kommunen, deler nå flere frivillige organisasjoner ut gratis munnbind til innbyggere i en spesielt vanskelig økonomisk situasjon.»

Støtten vår organisasjon har fått, er 500(!) engangs munnbind. Jobben med å levere ut munnbindene, det gjør vi selv. Hvis en mor med to barn skal ha 3 stk engangs-munnbind hver dag, betyr det at vi i løpet av èn uke har nok munnbind til 8 familier. I Rett Fram Opplevelser har vi 490 familier med langt over 900 barn.

Det kunne vært spennende å høre med politikerne hvilke åtte familier de mener vi skal prioritere. Hvilke familier man mener fortjener munnbind mer enn andre. Den jobben er nemlig skikkelig vond. Så kunne det vært spennende å høre med politikerne om de seriøst mener at 10.000 stk munnbind holder, samtidig som loven allerede trer i kraft og politiet truer med bøter og fengsel dersom man ikke gjør opp bøtene. 

Jada, jada, jada. Det er satt av en million til tøymunnbind. Når de kommer er det ingen som vet. Loven derimot. Bøtene. Truslene om fengsel, der er vi på ballen. Det er nemlig penger inn. Ikke penger ut. Er det sånn at politikere i Drammen er komfortable med å vedta lover som kan være umulig for enkelte familier å følge? Og er de komfortable med Abrahamsen sine uttalelser om at de skal fengsles, dersom de ikke følger reglene?

I Rett Fram Opplevelser er hverdagen nå preget av panikk, familier med svært dårlig økonomi, gråtende foreldre, barn som er usikre fordi regler, smitte og hverdagen snur seg fra uke til uke – nesten uten forvarsel. Og frykt. Frykten for de neste dagene. Frykten for å gå inn i en julehøytid alene. Uten hjelp. Uten at barna blir sosialisert. Uten gaver. Uten varm mat på bordet. Det er lite snakk om konsekvensene som kommer av dette. Det er svært få som i det hele tatt bruker begrepet «barnefattigdom» i disse dager. Vi evner rett og slett ikke å se problemene fra et barneperspektiv. Men er det noe vi klarer så er det å fortelle hva slags konsekvenser det får hvis du ikke har råd til å kjøpe munnbind.

Og forresten:

Vi har stengt alle sosiale møteplasser hos oss. Vi tar smittevernregler på høyeste alvor. Sammen med alle våre frivillige sørger vi for å glede familier hjemme hver eneste uke gjennom pandemien. Vi er alle enige om at vi må stå sammen å få ned smitten.