Nå må opplevelsene vinne!

Julehøytiden nærmer seg. I 2019 var den vond nok. I 2020 kommer de neste to månedene til å være preget av frykt, dårlig samvittighet og en stygg fremtidsutsikt. For første gang skal jeg be politikere pent om å bli med på en redningsaksjon for de som roper «mayday».

Av Ronny Johnsen

Det virker som en evighet siden jeg kunne snakke om barnefamilier med så store økonomiske utfordringer at julehøytiden kommer til å bli svært vanskelig å komme seg gjennom. Vi snakker om mange tusen barn og dobbelt så mange foreldre, bare i Drammen, som ser på julen som et mareritt. I 2020 kan vi legge på Covid-19. Mange lurer på hvorfor dette går så hardt utover sårbare familier, hvor ille det egentlig kan være og hva det vil bety for barn, foreldre og fremtiden. Tiden er inne for å stå sammen og tiden er inne for å forstå hvor viktig det er å hjelpe . Ikke fortsette med usammenhengende idéer som poraliserer vår aller viktigste debatt og som konsekvent har en tendens til å dreie seg om fremtiden.

Foto: Fra julestua vår i desember.

Vi går en julehøytid i møte der vi i Rett Fram Opplevelser i alle år har feiret julaften i 15 hele dager hos oss i vår julestue på Bragernes Torg. Julefeiringer som for mange familier har vært redningen. I forhold til julestemning, julemat, samvær og ikke minst julegaver. For bare noen dager siden ble det bestemt at vi øker til hele 23 dager med julaften i vår julestue. Behovet er ekstremt. Etter at Covid-19 slo inn over oss, så er det svært mange mammaer som har mistet deltid- eller vikarjobben sin. Den jobben som sørget for den lille ekstrainntekten som gjør at man har mat på bordet og akkurat klarer strømregningene. Poff – så var den borte vekk. Den ekstra inntekten og den lille forutsigbarheten.

Når landet stengte i mars kom en helt ny utfordring. Lenge før Corona kom, så hadde ikke barna i vår målgruppe midler til å delta i organisert aktivitet eller idrett. Derfor har den sosiale kontakten på skolen vært livsnødvendig for å kunne leve et tilnærmet verdig liv. Når alt stenger ned mister disse barna en viktig del i hverdagslivet sitt. I tillegg så er barna hjemme hele tiden, der foreldre har store utfordringer med å aktivisere dem, med så mye hjemmetid. For barn og unge der økonomi ikke er et problem kan man lett fyre opp en Playstation eller en laptop. I vår målgruppe er ikke Playstation eller pc dagligdagse goder. Mulighetene hjemme forsvinner.Smilene, samtalene, latterkulene og gledene som man opplever med venner og klassekamerater på skolen, er ikke der. Poff! – borte vekk.

Foto: DRM24 fra en av våre seilbåtturer om sommeren.

Vår målgruppe er hos oss fordi vi har mange spennende aktiviteter og opplevelser. Kurs, bursdagsfeiringer, turer, kinobesøk, turer til innebadet, sparkesykkelturer og sosialt samvær som betyr svært mye. Der alt er gratis. Uten egenandeler og uten vanskelige spørsmål. Når smittevernsreglene kommer og smitten øker kan ikke lenger Rett Fram Opplevelser samle barn og unge på samme måte som før. Poff!- også dette blir borte vekk.

I vår organisasjon så opplevde vi at næringslivet stoppet helt opp i mars. Da forsvant også alle våre muligheter til å be om støtte og økonomiske bidrag som vi er 100% avhengig av for å overleve som frivilligorganisasjon. Allikevel valgte vi å innføre taco-fredager der vi leverer ekte fredagsstemning på døra til familier. Vi valgte å tømme hele gavelageret vårt, sånn at vi kunne gi bort brettspill, bamser, dukker, leker, bilbaner og masse annet gøy. Vi måtte ha fokus på å hjelpe til med helt grunnleggende behov, i et håp om at disse lysglimtene ville avhjelpe på en vanskelig situasjon i hjemmet. Hvorfor? Fordi det er det vi gjør. Det er det våre frivillige elsker å gjøre. Overraske, glede og vise at vi ser hver eneste én av våre gjester.

Foto: Under hele lockdown kjørte vi ut overraskelser til familier i Drammen.

Det er ingen å skylde på i denne pandemien. Selv politikere har ikke skylden for det som skjer nå. Det politikere i Drammen har skylden for, er at de i to tiår ikke har tatt disse familiene på alvor FØR pandemien kom. For nå sitter vi nemlig i saksa så det holder. Spørsmålet nå, er hva politikere prioriterer i tiden som kommer. Blir det å hjelpe oss med å slukke branner, gi disse familiene et glimt av håp i en håpløs tid eller gjør de som de alltid har gjort – snakker om kjernetid i barnehage, norskopplæring og langsiktigheten med å få flere ut i jobb? Vi håper på det første.

Det høres vilt ut, men senskadene vi kommer til å oppleve hvis vi ikke ser barna som har det aller verst i dag, er fremtidens ungdommer som ikke kunne brydd seg mindre om det fellesskapet de ikke fikk være en del av.

Organisasjonsleder Ronny Johnsen

Hos oss har vi barn som blir holdt utenfor all sosial kontakt. Vi har ungdommer som opplever håpløshet og null fremtidsutsikter. Vi har foreldre som er i panikk og som samtidig kjenner på frykten for at noe skal skje og at barna nok en gang blir skadelidende. Vi har foreldre som har mistet inntekt og vi har foreldre som tidligere aldri har kontaktet oss, som nå håper på hjelp i julen, til bursdagsfeiringer og til aktiviteter. Vi har barn og unge som ikke krever annet enn å få lov til å delta i samfunnet. Vi har barn som ikke engang krever å like muligheter som alle andre, bare de får være med på det aller, aller viktigste. Og vi har familier som er bekymret for å bli syke av Covid-19.

La meg si det først som sist. Vi alle forstår at flere ut i arbeid vil hjelpe på barnefattigdom. De jobbene har vi ikke skapt og akkurat nå så går det absolutt motsatt vei, der titusenvis av mennesker har blitt arbeidsledige. Vi forstår også at kompetanseheving, norskopplæring og gratis kjernetid i barnehage er hyggelige tiltak, men nå MÅ vi anerkjenne at det også er viktig å bekjempe uverdigheten her og nå.

Vi må se barnefattigdommen gjennom øynene på et barn som er i akkurat denne situasjonen. I dag! I morgen er det for sent. Når det ikke er mat på bordet til middagen i kveld, så blir man ikke mett av gratis kjernetid i barnehagen. Når en 9 år gammel jente ikke får julegaver til jul i år heller, så hjelper det ikke med kompetanseheving i NAV.

Organiasjonsleder Ronny Johnsen

Det er ikke lenge før politikere setter seg ned rundt forhandlingsbordet og skal diskutere hvilken retning Drammen kommune skal ta for å finne løsninger for barn og familier som er rammet av barnefattigdom. For meg som leder i vår organisasjon så skal jeg være den første til å oppmuntre til å tenke langsiktig for å finne løsninger på hvordan vi skal løse denne problematikken, dersom politikerne også tar dagens barn på alvor. At de husker på den 9-åringen som gruer seg til jul og at de husker på den mammaen som sliter med samvittigheten fra helvete fordi hun ikke klarer å gi barnet sitt en verdig opplevelse av det å være barn i Drammen i dag.

Om huset vårt brenner, så er det altså ikke eiendomsmegleren vi ringer. Vi ringer brannvesenet først. Når brannvesenet slukker så kan vi se oss om etter alternative steder å bo. Rett Fram Opplevelser står klar med slangen, og håper at Drammen kommune skrur på vannet. Ellers vil huset brenne ned, og krisen er komplett.