Når TV2-nyhetene ringer..

Det pleier alltid å gå ti, tolv minutter før jeg får bekreftet hva han egentlig vil. Når jeg så blir vanskelig og takker nei til forespørselen han kommer med, så forteller han fort at det finnes andre aktører han heller kan ringe.

Hvorfor ringer de til oss?

Julen er høydepunkt for oss i Rett Fram Opplevelser på alle mulige måter. Media er intet unntak. Vi er heldige som også blir kontaktet av NRK, TV2, de store nasjonale avisene og radio fra overalt. Èn av grunnene til det er at måten vi organiserer aktiviteter, opplevelser og spesielt julefeiringer på er helt unik i nasjonal sammenheng. Det er svært få, hvis ingen, som gjør det på vår måte. Jobben vi gjør er svært krevende og har et krav til innhold og opplevelser som er helt unikt. Vi gjør det ikke fordi vi er spesielt flinke, men fordi vi mener at barnefamiliene som er hos oss fortjener akkurat den innsatsen vi legger ned hver eneste dag.

Kravene som ikke kan innfris

Så begynner telefonene å komme. Sist ut kom mandag 16.desember. Fra TV2-Nyhetene. Det første jeg tenkte var at det blir en fantastisk mulighet for vår organisasjon å vise frem hva vi gjør. Så bet jeg meg i leppa og visste hva som kom til å komme.

— Det er fantastisk det dere gjør, så dette har vi lyst til å lage en reportasje på. Sa journalisten. Det er jo ikke noe problem, tenkte jeg. Men for all del, forsett setningen, så jeg kan si nei til deg også, tenkte jeg.

— Det vi trenger er å få lov til å være med på en feiring hos dere i kveld. Vi trenger to timer med filming av middag, julegaver, juletre og stemningen for å kunne lage en god nok reportasje. Sa han. Nei, svarte jeg.

Våre julefeiringer er skapt for de som trenger å bli sett, tatt litt ekstra godt vare på og ikke minst er de skapt for å finne roen inn mot jula som for mange barnefamilier er en svært krevende tid. Jeg skulle ønske at journalister også forstod det presset som disse familiene er utsatt for, om ikke det skal svirre journalister rundt ørene på dem under en julemiddag i tillegg. Den ene julemiddagene de fortjener fordi desember er umenneskelig vanskelig. Det spiller liksom ingen rolle for oss om det er TV2-Nyheten som ringer. Selv Statsminister Erna Solberg hadde ikke fått to timer for å se folk spise og kose seg i julestua vår.

Er det utakknemlighet?

Nei! Det er det absolutt ikke. Vi skulle gjerne invitert TV2-nyhetene inn til oss, og det gjør vi forsåvidt. Hvem som helst kan komme til oss å lage reportasjer om Rett Fram Opplevelser til vi blir grønne i ansiktet. De kan bruke oss to som jobber her, de kan bruke våre frivillige som legger ned mengder med tid hos oss, de kan intervjue næringslivet som er med og støtter oss og ja, de kan få innsyn i alt vi driver med til enhver tid.

Dessverre er det sånn at istedet må bruke masse tid på å forklare hvorfor jeg må si nei til slike forespørsler, hvorfor det er viktig at de forstår når jeg sier nei takk. Det er ikke utakknemlighet, det er ikke for å være vanskelig men det er for å beskytte de familiene som er gjestene våre. De går foran alt – alltid! Det kommer vi aldri til å inngå kompromiss på.

Det skal sies at jeg snakker med mange journalister gjennom året, og de aller fleste viser egentlig god forståelse for at det ikke er mulig. Men det skal sies at det først er når familene kan vises fram at de store sakene kommer. Det er liksom ikke så interessant det vi gjør. Det er mer spennende å snakke med en mamma som har det vondt i jula. Sorry, men det kan vi ikke hjelpe en journalist med.

TV2-nyhetene kom med tidenes beste tilbakemelding

— Du får si fra hvis du ombestemmer deg da, eller at du får til en familie som er villig til å stille opp. Hvis ikke, så finner jeg bare en annen aktør. Sa journalisten. Som om det var en trussel om at «hvis ikke du fikser det så er det sikkert noen andre som fikser det».

Det fikk meg til å tenke på Redd Barna som er så flinke til å markedsføre seg i Norske Talenter og Skal Vi Danse. Der vi midt i et familieprogram, lenge før leggetid til min 7-åring, viser bilde av døende små barn som ikke har mat og rent vann. Der min egen datter blir kvalm av sin egen godtepose på lørdagskvelden fordi Redd Barna har fortalt henne at det dør barn mens hun ser på Skal Vi Danse.

Joa, det er bare å finne en annen aktør, TV2-Nyhetene. Det lever jeg fint med. Det som er trist er at dere ikke ser verdien i alt det fine som blir gjort, før dere får festet på tape en av de mammaene som må fortelle hvordan hun har det, før det er interessant nok.

Hos oss kommer julefeiringene i år til å være 100% journalistfritt område. Og om jeg har lært noen ting av årets mediestorm mot Rett Fram Opplevelser, så er det at det vi har et sett med nye regler for neste års julefeiringer. Alle journalister får ja til alt de ber om av oss – bortsett fra å snakke, filme eller ta bilder av familier som feirer jul hos oss. Og den beskjeden kommer de til å få umiddelbart før de rekker å spørre.

Ronny Johnsen, Organisasjonsleder Rett Fram Opplevelser