Spørsmål til ordføreren!

8.oktober i 2019. Det er snart tre år siden. Lovnadene om bekjempelse av barnefattigdom forsvant. Hun lovte å gi alt, og feilet.

Det er frivillighetens år, og med rette så skal vi alle hylle de fantastiske frivillige hendene som sørger for at organisasjoner får gjort jobben sin. Hos oss i Rett Fram så hadde det vært komplett umulig å gjennomføre noe som helst om det ikke var for at vi har nærmere hundre frivillige som hjelper oss. Det er kakebakere, kursholdere, bærehjelp, vaktmestere som fikser alt og ikke minst er det gode hjerter som bruker tiden sin for at andre skal få det bedre. Vi som leder organisasjonen vår får ofte mye skryt for at vi er så flinke, men den skryten gjør vi alt vi kan for å skylle over på de som virkelig fortjener det. De frivillige hos oss.

Drammen valgte ny ordfører i 2019 og det første vi gjorde i Rett Fram var å invitere henne til oss. I valgkampen var hun forferdet over situasjonen til de ca. 3.500 barna i byen vår som opplever oppveksten sin som uverdig. I mange måneder før valget så lovte hun at dette skulle bli drammenspolitikkens sak nummer èn. Valget ble vunnet og hun lovte igjen at politikerne i byen skulle komme opp med tiltak som skulle hjelpe barn og unge her og nå. Noen uker senere så fulgte Mads Hilden (Ap) opp med å konkludere med at det nå var på tide å se saken med barnas øyne. Spesielt satsningsområde var aktiviteter og opplevelser, samtidig som man jobbet langsiktig med utfordringene knyttet til barnefattigdom.

I dag, tre år senere så mener altså ordføreren, at vi skal feire frivillige organisasjoner og deres fantastiske arbeid. Den hyllesten skulle vi gjerne sett at kom i form av noen badebilletter, kinobilletter eller et realistisk syn på hva vår organisasjon sliter med. Finansiering av alt det vi gjør hver eneste dag gjennom hele året. År etter år.

Det er alltid noe som er viktigere

Før 2019 så opplevde vi at Etiopia var i sultkatastrofe. Da måtte barnefattigdommen vente. Det har vært krig i Syria som har gjort sitt at fokuset på barn i Norge som har det uverdig blir borte. Vi kom innom en pandemi som gjorde at vår målgruppe nok en gang ble satt til siden. Denne gangen var det skikkelig. Ikke bare forsvant alle muligheter for aktiviteter og opplevelser, men all sosial kontakt som er livsnødvendig for disse barna og familiene forsvant også. Alle var enige om at «pandemi-barna» skulle være førsteprioritet så fort samfunnet kom tilbake til normalen. Så kom strømkrise, krig i Ukraina, klimakriser og nå kommer prisveksten og renteøkningene i tillegg. Så NÅ er det i alle fall ikke mulig å prioritere vår målgruppe.

Vårt mandat som en frivillig organisasjon i Drammen er å finne løsninger på det vi mener er en av vår tids største utfordringer. Vi har 3.500 barn som opplever oppveksten sin som uverdig og som ikke feirer bursdagen sin sammen med venner fordi det ikke er økonomi til det. Det er en av grunnene til at Rett Fram har gjort dette til en av våre hovedoppgaver gjennom året. Feire barnebursdager. Etter pandemien, og i kjølvannet av at prisveksten eksploderer, så har det kommet veldig mange fler. Familier som tidligere klarte seg akkurat men som nå ikke har sjans til å følge dagens situasjon. De havner i fattigdomsstatistikken. De havner i vanskeligheter som for mammaer og pappaer kan være så store at familier ryker, psykiske utfordringer tar over hverdagen og regninger ikke blir betalt. Alt dette skjer, mens barn ikke tar del i noe av det, annet enn at det er de det går utover. Og hva gjør vi voksne? Vi krangler om det skal være legitimt å bruke ordet «barnefattigdom», i frykt for at det kan stigmatisere.

Vi har tre enkle spørsmål til ordfører Monica Myrvold Berg

Vi gjør det enkelt denne gangen. Tre spørsmål som vår organisasjon krever svar på.

  1. Hvis du ikke kan skjule deg bak statens bidrag til områdesatsning på Strømsø, eller statens bidrag til sommerskolen i 2021, hvilke tre store satsingsområder har det gått penger og innsats til å drastisk øke aktiviteter og opplevelser for de barnefamiliene som sliter mest i Drammen?
  2. Er du stolt over utviklingen barnefattigdommen har tatt i Drammen på de tre årene du har vært ordfører og kan du med hånda på hjertet si at du har snudd hver eneste stein for å skape mer sosialt fellesskap for barn og unge i vår målgruppe?
  3. Du, sammen med flere politikere, har lovt en full gjennomgang av midlene Drammen kommune gir ut i driftsstøtte til allerede etablerte organisasjoner. Det for å finne ut hva som virker og hva som ikke virker. Hvordan pengene blir best mulig benyttet. Er denne gjennomgang fullført? Har du fått svarene dine?

Ikke takk oss. Svar oss.

Først og fremst så er det fordi vi har aktiviteter for barn og unge i dag. Det gjør at vi også må jobbe i helgene. Samtidig er undertegnede lite lysten på å feire noe som helst i den situasjonen vår organisasjon og våre gjester er i akkurat nå. Heldigvis så har Rett Fram over 100 frivillige som står på gjennom hele året enten det er kakebaking eller kokker på seilbåten vår om sommeren. Ordføreren og andre kan være helt trygge på at vi skal hylle våre frivillige på vår måte, og hvis jeg kjenner våre frivillige rett så vil de se på det som en stor takk dersom du kan svare oss på disse tre spørsmålene våre. Det betyr aller mest.

Ronny Johnsen, organisasjonsleder Rett Fram Opplevelser