«Velkommen til min verden»

Her kan du høre intervjuet med Ronny Johnsen på NRK, mandag 23.mars, og under her, kan du lese intervjuet med NTB som også har stått på trykk i Dagsavisen Fremtiden, tirsdag 24.mars.

ROPER VARSKU OM FATTIGE BARN UNDER KORONAKRISEN

Barna i de fattigste familiene har ingenting når skolene er stent. Den frivillige organisasjonen Rett Fram Opplevelser er svært bekymret for hvordan det går med dem.

–Dette er familier som er helt avhengig av det sosiale livet i forbindelse med skolen. Når skolen nå er stengt, betyr det at de ikke har noen ting, sier Ronny Johnsen som leder organisasjonen Rett Fram Opplevelser i Drammen.

De hjelper om lag 1.000 barn i 460 familier i en bu som troner på toppen av statistikken for barnefattigdom. Vanligvis får de hjelp til aktiviteter, bursdager og julefeiring. Nå kjører de frivillige ut aktivitetspakker med leker, brettspill og mat til familiene.

–En familie som har det fint fra før, har voldsomt mye bedre forutsetninger for å klare dette enn dem som ikke hadde noen ting før dette startet. Når dette viruset har lagt seg, vil vi se hvilken skade vi har påført samfunnet ved at folk stenges inne, sier Johnsen.

–Vi kommer til å få en eksplosjon av folk som kommer til å trenge mer hjelp, spår han.

I SAMME BÅT ?

Nå får vi alle andre også erfaring med hvor stusselig livet kan bli når de sosiale aktivitetene er borte: fotballtreningen, korpsøvingen, spbidermøtet og ungdomsklubben.

–Jeg får lyst til å si: Velkommen til min verden, sier Rett Fram Opplevelser-lederen.

Men barna som organisasjonen hjelper, bor ikke i hjem som flyter over av leker de endelig har tid til å leke med. Det er ikke fri tilgang på strømmetjenester og nettspill.

Mor eller far er ofte alene om omsorgen, og de er enten uten jobb eller har lav inntekt. Noen av dem er livredde for smitten som brer seg. De sliter med å få mat på bordet og har lite overskudd til å aktivisere barna. Johnsen kan ikke se at krisetiltakene som er lagt frem så langt, hjelper disse familiene. Lavere rente har de heller ikke glede av, ettersom mange ikke har boliglån.

FRYKTER STØTTESPILLERNE FORSVINNER

På dugnassidene som nå brer seg i sosiale medier, er det mange som både ber om og tilbyr hjelp. I gruppa Oslo hjelper Oslo har flere restauranter og cateringselskaper tilbudt gratis mat levert på døra. Noen gir bort gavekort på Netflix-abonnemenet, andre gir bort det gamle nettbrettet sitt. Fattighuset i Oslo meldte i forrige uke at de hadde fått inn ekstra mye god mat. Det er mange lyspunkter.

Likevel er Johnsen bekymret: For dersom krisen varer lenge, flere mister jobben og bedrifter mister inntektene sine – da mister organisasjonen Rett Fram Opplevelser, støttespillerne de er avhengige av.